Produse










Cumsecalculeaza.ro

Cozonac pufos împletit

cozonac Paști Crăciun cacao unt aluat pufos

 

Ingrediente: 

  • 500 g făină fină,
  • 1 linguriţă mocca sare,
  • 60 g zahăr,
  • 30 g zahăr vanilat,
  • 1 ou întreg,
  • 2.5 dl lapte călduţ,
  • 20 g drojdie proaspătă,
  • 80 g unt topit,
  • 1 lingură ulei,
  • coaja de rasă de la 1 lămâie,
  • 1 lingură Pudră de cacao fără zahăr Holland.

Pentru ungere:

  • 1 ou întreg.

Aluatul poate fi frământat manual sau cu robotul de bucătărie cu această funcţie.

Eu am ales robotul de frământat. Cu excepţia untului, a coajei de lămâie şi a pudrei de cacao Holland, am pus toate ingredientele măsurate (toate având temperatura camerei) într-un bol.

Am amestecat făina cu sarea, zahărul şi zahărul vanilat, apoi făcând o gropiţă în mijlocul acestui amestec, am adăugat una după alta ingredientele: drojdia (activată umflată cu 4 linguri de lapte călduţ şi jumătate de linguriţă mocca de zahăr), ouăle, uleiul şi 2,5 dl lapte. Apoi am lăsat robotul să frământe aluatul, iar când acesta s-a închegat, am adăugat puţin câte puţin şi untul topit. După ce aluatul a asimilat untul în totalitate, l-am mai presărat cu puţină făină şi am lăsat robotul să-l mai învârte de două-trei ori, apoi l-am oprit.


Aluatul este bun dacă nu se lipeşte de mână sau de suprafaţa de lucru.


Am împărţit aluatul în două şi am pus fiecare bucată în câte un bol presărat cu făină. Este de dorit să se pună în bolurile în care vor fi lăsate să-şi mărească volumul. Le-am mai frământat cu mâna cu mişcări rapide şi un pic de făină.

La una dintre ele am adăugat coaja de lămâie rasă şi am frământat-o până la omogenizare, după care am acoperit-o cu un prosop de bucătărie şi am pus-o deoparte la dospit.
La cealaltă bucată am adăugat pudra de cacao fără zahăr, am frământat-o până la omogenizare astfel încât cacaua să fie distribuită uniform peste tot, apoi am pus-o deoparte la dospit.


Dospirea a durat aproximativ 30-35 de minute la temperatura camerei.
După dospire, am pus bucăţile de aluat pe un blat de lucru uşor presărat cu făină. Le-am împărţit în şase bucăţi egale din fiecare modelând câte o minge.


Am lăsat mingile de aluat la dospit pe un pic de făină timp de 10-15 minute, apoi le-am modelat în formă de beţe egale, pe care le-am împletit trei câte trei obţinând doi cozonaci pe care le-am pus într-o tavă de copt căptuşit cu hârtie de copt. Pentru copt se poate utiliza şi formă de copt pentru cozonac. După ce am bătut un ou întreg mai mic, am uns cu el suprafaţa cozonacilor formaţi utilizând o pensulă de silicon.

Le-am lăsat să-şi dubleze volumul timp de 30-40 de minute.
Între timp am preîncălzit cuptorul la 200 de grade.
După ce şi-au mărit volumul, am uns din nou suprafaţa cozonacilor cu ou, şi le-am pus în cuptorul fierbinte.

După 10 minute am redus temperatura cuptorului la 180 de grade, şi am acoperit cozonacii cu folie de aluminiu pentru ca partea de sus să nu se rumenească prea repede.


În aproximativ 30-40 de minute s-au rumenit frumos.


Dacă cuiva nu-i place coaja de lămâie sau cacaua, acestea pot fi omise liniştit din reţetă.

Cei care preferă cozonacii mai dulci, mai pot adăuga zahăr sau zahăr vanilat conform gustului.
Acest aluat de cozonac este foarte moale şi fraged, şi poate fi consumat cu topping sărat sau dulce deopotrivă.

Dacă cineva doreşte să prepare versiunea sărată a acestuia, atunci în locul cantităţii date de zahăr va trebui să adauge la aluat 2 linguriţe mocca de sare, 1 linguriţă mocca de zahăr, respectiv încă 1 lingură de lapte, în rest totul rămâne neschimbat.


Pentru ungerea suprafeţei cozonacului, în loc de ou se poate utiliza luciu pentru cozonac care se prepară conform descrierii de pe ambalajul luciului, după care se aplică pe suprafaţa cozonacului, care în urma coacerii căpătă un luciu frumos.

Înapoi

Produse asociate

Zahăr vanilat

ZAHĂR VANILAT

6,00 Lei