Produse










Cumsecalculeaza.ro

Turtă dulce – reţetă pentru aluatul de bază

turtă dulce decupatoare luciu pentru cozonac

 

Ingrediente:

Umede:

  • 200 g miere (cu excepţia mierii de salcâm),
  • 45 g unt (poate să fie şi margarină Rama),
  • 2 buc ouă întregi de mărimea M

Uscate (a se măsura cu precizie!):

  • 600 g făină,
  • 200 g zahăr pudră,
  • 12 g bicarbonat de sodiu,
  • 12 g amestec de condimente cu miere

În cuptorul cu microunde se încălzeşte mierea şi untul, astfel încât să fie calzi dar nu fierbinţi. Se toarnă într-un bol mare şi se adaugă cele două ouă întregi.

Într-un alt bol se amestecă bine ingredientele uscate, apoi se adaugă tot câte un pic la amestecul ingredientelor umede.

Se obţine un aluat cu textură vâscoasă care apoi se pune într-o pungă şi se închide etanş, să nu intre aerul. Se lasă în repaus 2-3 zile într-un loc răcoros. Nu este necesară păstrarea în frigider. Se poate manipula şi utiliza uşor chiar deja din a doua zi.

Înaintea utilizării aluatului, acesta se împarte în două bucăţi pentru a  putea fi frământat mai uşor. Cu un pic de făină se frământă temeinic, apoi se întinde şi se taie în forma dorită.

Dacă se doreşte aplicarea unei glazuri de bază, bucăţile de turtă dulce se vor unge cu un pic de apă în prealabil, iar dacă se va aplica luciu pentru cozonac sau glazură gelatinoasă peste ele, atunci acestea se vor unge cu lapte înainte. După uscare, partea inferioară a bucăţilor de turtă dulce se ung cu făină, după care se coc în cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade timp de câteva minute, până când cresc, după care cuptorul se reglează la 170-190 grade.

Când s-au rumenit frumos, se pot scoate. Turta dulce caldă este încă moale, de aceea nu se va utiliza spatula ci se vor lăsa să alunece de pe tava de copt. După răcire, se întâresc.

Idee practică:

Dacă se decorează cu glazură albă pentru scris, fără utilizarea glazurii de bază, modelul va ieşi mai bine în evidenţă dacă la ingredientele uscate se adaugă şi o linguriţă de cacao Holland cernută prin sită.

Înapoi

Produse asociate

Cupla mica

CUPLA MICA

12,00 Lei