Produse










Cumsecalculeaza.ro

Piscot Sweetpot - reteta de baza

piscot tort

Baza retetei mele o constituie raportul dintre cantitatea de zahar si faina, si numarul de oua, adica pentru un ou se folosesc 20 g zahar si 20 g faina. Zaharul este impartit aproximativ astfel: pentru galbenus este nevoie de 2/3 parti din zahar, iar pentru albus de 1/3 din zahar. Pentru a face aluatul mai pufos, mai moale si mai proaspat, folosesc ingrediente precum apa minerala si ulei.

Reteta mea de piscot cu 5 oua

Ingrediente:

  • 5 oua,
  • 100 g zahar pudra (daca nu aveti zahar pudra, puteti folosi linistit zahar cristal),
  • 0.5 plic praf de copt,
  • 1 lingura apa minerala (sau apa simpla),
  • 1 lingura ulei,
  • 100 g faina cernuta.

Preparare:

Captusiti cu hartie de copt o tava de copt de aproximativ 33x23 cm.

Intre timp preincalziti cuptorul la 170 °C.

Luati doua boluri si separati ouale punand galbenusurile intr-un bol si albusurile in celalalt bol.

Masurati  60 g zahar, pe care il adaugati la galbenusurile de ou, apoi masurati 40 g zahar pe care il adaugati la albusurile de ou.

La amestecul de galbenusuri si zahar, adaugati jumatatea de plic de praf de copt, apa minerala si uleiul, si puneti-l deoparte.

Bateti amestecul de albusuri si zahar din celalalt bol, cu un mixer pana cand obtineti o spuma tare. Spuma este buna daca nu cade din bol atunci cand il intoarceti cu susul in jos.

Cu o spatula puneti un pic din spuma de albus de ou in galbenusurile de ou, apoi bateti-le spuma cu un mixer.

Cand este gata, adaugati restul de spuma de albus de ou, faina masurata, si amestecati cu grija cu un tel. Dupa omogenizare, cu ajutorul spatulei turnati amestecul in tava de copt captusita in prealabil, neteziti suprafata, si puneti-l in cuptor timp de aproximativ 20-25 minute. Cand are suprafata rozalie, verificati daca este copt in interior impungandu-l cu o scobitoare. Daca nu se lipeste de scobitoare, inseamna ca piscotul este copt.

Dupa racire, piscotul  poate fi consumat simplu sau uns cu gem, diferite creme sau sos de ciocolata.

Idei practice:

  • Puteti prepara si piscot cu cacao. In acest caz, se va scoate din faina o cantitate egala cu cantitatea de cacao adaugata.   
  • In cazul in care preparati piscot cu scortisoara, pentru cantitatea de aluat din aceasta reteta, se va aduga un varf de cutit de scortisoara.   
  • In aluatul crud de piscot, puteti adauga in functie de gust, stafide, nuci sau fructe confiate.
  • Daca nu doriti ca stafidele, nucile sau fructele confiate adaugate in aluatul crud, sa se  scufunde la fundul aluatului, dati-le prin putina faina inainte sa le adauga in aluat.  

Înapoi

Produse asociate