Produse










Cumsecalculeaza.ro

Covrigei sarati

saratele covrigei chimen cascaval decupator covrigel covrigei de casa drojdie


Ingrediente:

  • 500 g făină, 
  • 2 linguri rase de sare, 
  • 250 g margarină, 
  • 4 linguri lapte,
  • ½ linguriţă zahăr,
  • 20 g drojdie,
  • 1 gălbenuş de ou,
  • 4-6 linguri cu vârf smântână,
  • 1 lingură ulei.

 

Preparare:


Într-un bol se amestecă făina cu sarea, apoi se adăugă margarina moale şi se amestecă astfel încât margarina să se distribuie uniform, apoi se face o groapă la mijlocul amestecului.

Se prepară drojdia: se încălzeşte un pic laptele, se dizolvă zahărul în el, apoi se adaugă drojdia sfărâmată. După câteva minute, când şi-a mărit deja volumul, se toarnă în groapa făcută în amestecul de făină, sare şi margarină.
Se mai adaugă gălbenuşul de ou, uleiul şi smântâna, apoi se amestecă cu mişcări rapide şi se frământă până la închegare.

Dacă aluatul este prea tare, se mai adaugă smântână, iar dacă este prea moale atunci se mai adaugă jumătate de pumn de făină. Aveţi grijă să nu fie nici prea moale şi nici prea tare aluatul.

Când aluatul s-a închegat, se presară cu făină, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă în repaus o jumătate de oră.

După ce şi-a mărit volumul, se mai frământă, apoi se întinde cu un sucitor pe o suprafaţă presărată cu făină astfel încât să aibă o grosime de aproximativ 1 cm.

Se decupează covrigeii cu decupator cufundat în făină în prealabil, şi se aşează în tava de copt.

Pe suprafaţă se unge cu gălbenuşul bătut al unui ou, apoi se presară cu chimen sau caşcaval ras. 

Se lasă 5 minute la dospit, apoi se coc la 170 de grade timp de aproximativ 25-35 de minute, cu încălzire inferioară şi superioară deopotrivă.

 
Idei practice:

  • Dacă doriţi să faceţi economie, puteţi unge aluatul cu albuşul de ou rămas.
  • Pe lângă chimen sau caşcaval ras, covrigeii se pot presăra şi cu caşcaval afumat, seminţe de susan, mac sau mix de seminţe.

Înapoi

Produse asociate